Reintră în Parlament Legea care prevede “51% produse româneşti în hypermarketuri”


Legea comerțului alimentar, cea care prevede prezenta a cel puțin 51% produse românești pe raft și pentru care împotriva României s-a declanșat procedura de infringement, intra din nou în Parlament. Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților cu asociațiile de producători și retaileri vor purta dezbateri generale.

Este pentru prima dată din februarie anul acesta când acesată lege intră oficial pe ordinea de zi a Camerei, de când Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pe motiv că normele naționale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare contravin legislației UE.

Dezbaterile la care vor participa, confom anunțului, atât reprezentanți ai Ministerului cât și ai asociaților de producători agricoli și rețele comerciale, au loc înainte de data limită până la care România poate trimite un răspuns Comisiei pentru a argumenta de ce este nevoie ca 51% dintre produsele de bază de pe raft să provină de pe lanțul alimentar scurt, așa cum prevede Legea 150/2016. Aceasta în condițiile în care România a solicitat Bruxelles-ului amânarea cu două luni a perioadei până la care poate să trimită un răspuns la scrisoarea de punere în întârziere, până la 16 iunie.