Regulamentul privind recunoaşterea reciprocă a măsurilor de protecţie în materie civilă


M375/0009
Începând cu 11 ianuarie 2015 au intrat în vigoare noi norme europene privind litigiile transfrontaliere.

Cetăţenii români care sunt victime ale violenţei – în special cei afectaţi de violenţa domestică sau de hărţuire – îşi vor putea asigura o protecţie mai bună în orice stat membru al UE, nu doar în România.

Datorită acestor norme, ordinele de restricţie, de protecţie şi de interdicţie emise în România pot fi de acum recunoscute rapid şi uşor în orice stat membru UE, prin simpla certificare.

Astfel, un cetăţean român care a suferit de pe urma violenţei în familie va putea, prin simpla transferare a ordinului de restricţie, să se simtă în siguranţă şi atunci când călătoreşte în afara ţării, fără a fi nevoit să mai parcurgă proceduri complicate.

Noul mecanism este alcătuit din două instrumente distincte: Regulamentul privind recunoaşterea reciprocă a măsurilor de protecţie în materie civilă şi Directiva privind ordinul european de protecţie.

Împreună, cele două instrumente vor garanta că toate victimele violenţei au posibilitatea de obţine recunoaşterea ordinelor de protecţie de care beneficiază în orice stat membru al UE.