Punerea în aplicare a Acordului româno-american privind scutul


Pactul comisoriuMinisterul Afacerilor Externe a anunţat că trei noi documente bilaterale necesare pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului româno-american cu privire la sistemul antirachetă au fost semnate.
Conform sursei, secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la Cercul Militar Naţional, la reuniunea Comitetului Mixt româno-american care gestionează aplicarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii cu privire la activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, prilej cu care şi-a exprimat satisfacţia pentru semnarea respectivelor documente.
“În intervenţia sa din deschiderea reuniunii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat satisfacţia pentru semnarea de către co-preşedinţii Comitetului Mixt, Sebastian Huluban, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, şi generalul Mark O. Schissler, din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa, a 3 noi documente bilaterale (două amendamente la Aranjamente de Implementare existente şi un nou Aranjament de Implementare) necesare pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului româno-american cu privire la sistemul antirachetă. Acestea reglementează domeniile relaţiilor de comandă, serviciilor de medicină legală şi pretenţiilor, şi se adaugă celor 8 Aranjamente de Implementare sau Amendamente la Aranjamente de Implementare în vigoare, semnate în cadrul reuniunilor precedente ale Comitetului Mixt din 2012”, precizează Ministerul de Externe.
MAE subliniază că Bogdan Aurescu a remarcat, inclusiv în calitate de negociator-şef al Acordului româno-american cu privire la sistemul antirachetă, ritmul susţinut al demersurilor pentru implementarea Acordului din anul 2011, precum şi rolul pe care Baza de la Deveselu îl va avea în edificarea sistemului de apărare antirachetă al NATO.
“Având în vedere importanţa acestor documente, pot spune că facem paşi importanţi în pregătirea momentului din 2015 când arhitectura NATO este planificată să atingă Capacitatea Operaţională Iniţială, inclusiv prin amplasarea de interceptori în baza din România, pregătind astfel terenul pentru Capacitatea Operaţională Completă de Apărare Antirachetă a NATO”, a precizat Bogdan Aurescu.
El a arătat, totodată, încadrarea cooperării bilaterale privind apărarea antirachetă în ansamblul Parteneriatului Strategic româno-american, unul dintre fundamentele politicii externe a României.
În acelaşi timp, acesta şi-a manifestat încrederea privind marcarea corespunzătoare a momentului inaugurării formale a lucrărilor la Baza de la Deveselu, din acest an, de natură să reflecte angajamentul comun de a operaţionaliza această bază, în conformitate cu calendarul bilateral şi la nivel NATO.