Proteste la Guvern pentru modificarea Legii dialogului social


descărcare

Marţi, în Piaţa Victoriei, au protestat mii de sindicalişti “Cartel Alfa” nemulţumiţi că Executivul, deşi a promis că va schimba Legea dialogului social, în realitate “nu a modificat niciun cuvânt”.

Protestul s-a încheiat pe melodia “România, trezeşte-te”, iar ultimul gest, înainte de a părăsi Piaţa Victoriei, a fost de a se întoarce cu spatele la clădirea Guvernului. Protestatarii, veniţi din toate judeţele ţării, au scandat în timpul mitingului “Hoţii”, “Jos cu mincinoşii” şi au cântat “Deşteaptă-te, române”. Aceştia au afişat bannere pe care scria: “Nu umilinţei salariale. Stop abuzului”, “Nu ne mai umiliţi! Ajunge!”, “Vrem muncă decentă”.

Mai multe echipaje de jandarmi, pompieri şi ambulanţe SMURD au staţionat în apropierea Pieţei Victoria, iar poliţişti de la Brigada Rutieră au dirijat traficul în zonă.

Astfel sindicaliştii solicită să se facă urgent patru schimbări în Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativităţii şi a modului de aplicare universală a contractului colectiv de muncă, introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, până la dezvoltarea contractelor colectiv de muncă sectoriale, dreptul la conflict de muncă şi protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, astfel încât să fie permis dialogul social, precum şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile pentru salariaţi, “nu transformarea lor în sclavi moderni”.