Propunere: Măsuri de stimulare pentru ucenici şi angajatori


codul-munciiMinisterul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a lansat în consultare publică un proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Astfel, documentul propune ca angajatorii care încheie contracte de ucenicie să primească, la cerere, 1.125 de lei lunar, în timp ce ucenicii ar putea beneficia de o primă de absolvire care va fi acordată diferenţiat, în funcţie de nivelul de calificare. Pentru nivelul de calificare 2, un ucenic va primi 500 de lei, 600 de lei pentru nivelul 3 şi 750 de lei pentru nivelul 4.

De asemenea, pe toată durata contractului, coordonatorul de ucenicie care va forma ucenicul ar beneficia de o primă lunară de 500 de lei neimpozabilă.

Totodată, angajatorii ar mai putea primi 500 de lei lunar, timp de 6 luni, dacă la terminarea contractului de ucenicie îl încadrează pe ucenic în muncă printr-un contract individual de muncă.

Referitor la realizarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, angajatorii care încheie un contract de stagiu vor primi lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derulării contractului.