Promulgarea Legii referendumului


verdict_07937400Noutăţi legislative: Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea referendumului.

Astfel, preşedintele statului a semnat decretul cu privire la promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

La data de 5 decembrie, membrii de justiţie de la Curtea Constituţională a României au respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Băsescu şi prin care au constatat că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate.

Curtea Constituţională a respins, la data de 14 noiembrie, cu majoritate de voturi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu cu privire la modificările aduse Legii referendumului prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscrişi pe liste.

Prin urmare, a fost aplicată soluţia dată în luna iunie de Curtea Constituţională, conform căreia reducerea pragului de prezenţă la 30% este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.