Proiectul “Prima Cameră” ar putea intra în vigoare în primăvara anului 2017


documentsLa 9 decembrie , la sediul Ministerului Muncii a avut loc o dezbatere pe tema proiectului “Prima Cameră”, întâlnire la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor ce se ocupă de integrarea tinerilor care au ieşit din centrele de plasament.

Dezbaterea a venit după ce la finele lunii noiembrie ministrul Dragoş Pâslaru preciza că este vorba despre un program de sprijin a tinerilor care au crescut în centre de plasament, astfel încât, pe o perioadă de 2 ani, statul să achite costurile chiriei şi întreţinerii unei locuinţe. Cei care se ocupă de implementarea acestui program afirmă că el va fi lansat în opt judeţe, costurile urmând să fie suportate din fonduri europene, iar proiectul ar putea intra în vigoare în primăvara anului 2017.

“Fără o abordare care să ţină cont de toate aspectele, nu doar de locuire, nu doar de ocupare, consiliere, nu se poate efectiv vorbi despre o tranziţie reală. Asta înseamnă prima cameră, înseamnă tranziţie de la un sistem instituţionalizat în care avem 3.000 de tineri care au trăit mai mult de 15 ani în sistem şi 13.000 de copii şi tineri care au trăit în sistem şi trăiesc în sistem din prima zi de viaţă, o tranziţie către viaţa independentă, pe componenta de locuire, educaţie, ocupare, sănătate şi dezvoltare personală. […]”, a afirmat Adelina Toncean, consilier al ministrului Muncii.