Proiectul Legii vaccinării nu va prevedea sancţiuni în cazul refuzului imunizării


Ministrul Sănătăţii a declarat că proiectul Legii vaccinării nu prevede sancţiuni în cazul refuzului imunizării. Proiectul va fi pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că singurul mod în care poate fi rezolvată problema vaccinării este prin discuţii, nu prin sancţiuni.

Într-o variantă de proiect al Legii vaccinării, din decembrie 2016, era prevăzut că părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei, iar, dacă pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei.

Potrivit acelui document, medicul de familie urma să consilieze părinţii în legătură cu vaccinarea şi, în cazul în care aceştia ar fi refuzat să îşi imunizeze copiii, ar fi sesizat Comisia Judeţeană de Vaccinare. În urma acestor sesizări, Comisia Judeţeană de Vaccinare trebuia să organizeze şedinţe de consiliere cu părinţii şi să stabilească un plan de recuperare a vaccinurilor. În cazul în care părinţii ar fi refuzat vaccinarea copiilor şi după ce aflau care sunt consecinţele neimunizării, Comisia Judeţeană de Vaccinare trebuia să le pună la dispoziţie, la cererea acestora, formularul de refuz.