Proiectul e-România va fi pus în funcţiune la începutul lunii noiembrie


download (2)Proiectul e-România va fi pus în funcţiune la începutul lui noiembrie, după o serie de teste de securitate, în timp ce Agenda Digitală a României sperăm să o putem promova prin Hotărâre de Guvern spre sfârşitul lunii viitoare, a afirmat, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, în cadrul Târgului de inovaţie Future Communities – Open Innovation Fair 2013, organizat la Biblioteca Naţională a României.

“În ultimul an, trebuia să adoptăm 15 legi, printre care Legea Comerţului Electronic, Legea Semnăturii Digitale, Legea privind datele cu caracter personal, Legea privind interoperabilitatea, Legea privind achiziţiile electronice. Această evoluţie a pieţei nu se poate realiza dacă nu înţelegem câteva elemente de bază: suntem cu toţii parte a pieţei europene, evoluţia trebuie să fie una prin care această piaţă să se comporte ca un tot unitar. Proiectul e-România va fi, în sfârşit, gata şi pus în funcţiune, după teste de securitate, la începutul lunii noiembrie”, a precizat Nica.

Conform ministrului, Agenda Digitală a României ar putea fi promovată prin HG la finele lunii noiembrie, după răspunsul primit din partea Comisiei Europene.

e-Romania este un program al Guvernului României a cărui realizare presupune informatizarea şi interconectarea tuturor sistemelor de servicii publice. Scopul programului va fi de simplificare a procedurilor administrative şi scădere a birocraţiei, reducerea costurilor administraţiei publice şi eficientizarea actului de guvernare.

Proiectul face parte din Strategia Naţională România Digitala – e-Strategie pentru o Societate Informaţională, care cuprinde 14 secţiuni, printre care Strategia Naţională pentru Broadband, Strategia Naţională de trecere la Televiziunea Digitală, Administraţia Publică Minimală sau Strategia Naţională pentru Serviciul Universal.

Pentru persoanele fizice vor fi disponibile 20 de servicii online în cadrul domeniilor portalului e-România, respectiv: e-Sănătate, e-Mediu, e-Transport, e-Agricultură, e-Justiţie, e-Educaţie, e-Cultură, e-Biserică, e-Turism, e-Asociativ, e-Sport şi e-Participare.

Programul include proiectele e-Romania 1, care urmăreşte simplificarea interacţiunii mediului de afaceri şi a cetăţenilor cu instituţiile statului, şi e-Romania 2, un portal cu informaţii despre localităţile ţării.

Pentru proiectul e-Romania 2, licitaţia din luna noiembrie 2009 a fost câştigată de firma Omnilogic, contractul având o valoare de aproape 12 milioane de euro, în timp ce pe proiectul e-Romania 1, licitaţia a fost adjudecată tot în luna noiembrie 2009, de către un grup de companii de IT din România. Contractul are o valoare de peste 10 milioane de euro.