Proiectul de lege privind telemunca prevede că salariaţii vor putea să realizeze sarcinile de serviciu de acasă


Angajaţii care-şi realizează sarcinile de serviciu folosind internetul vor putea lucra cu contract individual de muncă de acasă sau din orice altă locaţie decât cele puse la dispoziţie de angajator, dacă proiectul de lege privind telemunca al Ministerului Muncii, aflat acum în dezbatere publică, va fi adoptat de Parlament.

În prezent, Codul muncii prevede posibilitatea de a lucra de acasă în baza unui contract de muncă la domiciliu. Acest tip de contract este destinat doar angajaţilor care muncesc de acasă. Proiectul de lege privind telemunca, aflat acum în dezbatere publică, permite angajaţilor care îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu folosind internetul să lucreze nu doar de acasă, ci din orice altă locaţie, dacă angajatorul a fost de acord cu locul sau locurile din care salariaţii săi aleg să performeze.

Proiectul de lege mai prevede că activitatea de telemuncă nu poate fi desfăşurată pe parcursul perioadei de probă.

Telesalariatul răspunde patrimonial faţă de angajatorul său pentru orice prejudiciu produs cu vinovăţie în legătură cu păstrarea şi utilizarea tehnologiei, echipamentelor de muncă, materialelor, precum şi a tuturor celorlalte bunuri primite de la angajator pentru desfăşurarea muncii sale.