Proiect. Subvenționarea costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional


Ministerul Educației Naționale a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre a Guvernului privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional.

Prin proiect de act normativ, Ministerul Educaţiei Naţionale încurajează şi susţine în continuare frecventarea învățământului profesional, inclusiv învățământul dual pentru nivelul 3 de calificare profesională, denumit în continuare învăţământ profesional, prin accesul la resursele bugetare ale învăţământului. Prezentul proiect de act normativ propune acordarea subvenţiei pentru toţi elevii care frecventează învăţământul profesional, în vederea sporirii interesului elevilor faţă de acest tip de învăţământ.

Având în vedere că învățământul de stat este gratuit, că statul decontează cheltuielile de transport și acordă manuale școlare gratuite pentru elevii din învățământul de stat, cuantumul propus poate acoperi cheltuielile legate de asigurarea cazării în internatele școlare, asigurarea mesei în cantinele școlare, precum și procurarea de echipamente și materiale necesare desfășurării instrurii practice pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, asigurându-se, în acest fel, subvenționarea tuturor costurilor pentru cei ce frecventează învățământul profesional.

Proiect de act normativ urmăreşte continuarea acordării sprijinului financiar pentru frecventarea învățământului profesional, inclusiv dual, pentru nivelul 3 de calificare profesională, denumit în continuare învăţământ profesional.

Hotărârea Guvernului nr. 1062/2012 stabileşte acordarea subvenţiei pentru toţi elevii care frecventează învăţământul profesional. În acest fel, prin continuarea acordării „Bursei profesionale” se urmăreşte sporirea interesului elevilor şi a familiilor acestora faţă de educaţia şi formarea prin învăţământ profesional, inclusiv dual.

Potrivit ştirilor juridice, acordarea acestei burse confirmă preocuparea pentru asigurarea accesului egal la educaţie şi formare profesională, sporind şansele pentru integrare socială a absolvenților acestei forme de educație și formare profesională. Elevii din învăţământul profesional care beneficiază de bursa profesională pot beneficia, în plus, şi de burse de performanţă/ burse de merit, conform prevederilor Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5576/2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 768/2011.

Bursa profesională se cumulează cu bursa de performanţă/ bursa de merit. Pe lângă bursa profesională, un elev nu poate primi încă două burse simultan, având dreptul să opteze, dintre acestea două, pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o mai mare perioadă de timp. Beneficiarii Programul naţional de protecţie socială “Bursa profesională” nu pot beneficia în acelaşi timp şi de bursă socială.

Elevii din învăţământul profesional, beneficiari de orice tip de bursă de studii, finanţată total sau parţial din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, trebuie să opteze pentru această bursă sau pentru bursa profesională.