Proiect: Ratificarea Protocolului privind modificarea Acordului de înființare a BII și a Statutului acesteia


scrMinisterul Finanțelor Publice a supus în consultare publică Proiectul Lege pentru ratificarea Protocolului, deschis spre semnare la data de 8 mai 2014 și semnat de România la Moscova la 1 iulie 2015, privind modificarea Acordului de înființare a Băncii Internaționale de Investiții și a Statutului acesteia din data de 10 iulie 1970.

Principalele modificări aduse documentelor statutare ale Băncii Internaționale de Investiții sunt următoarele:

1. Implementarea unui sistem de management corporativ pe 3 niveluri, compus din Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Directorilor şi Conducerea Executivă.

2. Implementarea unui sistem nou de vot în cadrul Consiliului Guvernatorilor şi Consiliului Directorilor BII, care prevede eliminarea sistemului actual de vot introdus la momentul înființării Băncii, prin care fiecare ţară dispunea de un vot, indiferent de aportul său la capital, și introducerea unui nou sistem prin care repartizarea voturilor se realizează proporțional cu cota fiecărui membru în capitalul social subscris vărsat al Băncii.

3. Modificarea capitalului social, vărsat şi nevărsat.

4. Reprezentarea statelor membre în cadrul structurilor de conducere ale Băncii.

Prin majorarea cotei de participare a României la BII poate crește exponențial și valoarea finanțării acordate de către Bancă în țara noastră, principalii beneficiari fiind întreprinderile mici și mijlocii.