Proiect privind Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional


Buvinieta - o nouă taxă pentru toate autovehiculele care circulă în BucureştiMinisterul Dezvoltătii Regionale și Administrației Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional – Secţiunea I – Reţele de transport.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, în vederea asigurării unui cadru strategic coerent de dezvoltare este necesară corelarea prevederilor din PATN Secțiunea I cu propunerile din Master Planul de Transport al României și reactualizarea listei de proiecte din cadrul celor 11 anexe la Legea nr. 363/2006, după cum urmează:
– trecerea a 11 proiecte de autostradă la categoria de drumuri expres;
– trecerea a 6 tronsoane de drumuri expres la categoria de autostrăzi;
– adăugarea podului de la Albița în lista de poduri de pe râul Prut;
– preluarea tronsonului de cale ferată Pitești – Craiova în lista celor propuse cu viteză până la 160 km/h;
– preluarea porturilor Măcin și Tișovița în lista porturilor propuse pentru modernizare;
– schimbarea denumirii din terminal transport combinat în platformă intermodală de transport, în conformitate cu Strategia de transport intermodal în România 2020.

Totodată, în anul 2013 a fost promovat Regulamentul european nr. 1315 prin intermediul căruia se actualizează coridoarele europene de transport, conform politicii europene din acest domeniu. În acest sens, este necesară actualizarea definițiilor și precizarea rutelor pe care cele două coridoare europene centrale le traversează în România, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.