Proiect privind aprobarea Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale antidrog 2014-2020


antidrog

În data de 27 octombrie 2016, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Planului de acțiune în perioada 2017-2020 pentru implementarea Strategiei naționale antidrog 2013 – 2020.

Noul Plan de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale antidrog în perioada 2017 – 2020 urmăreşte asigurarea continuităţii privind realizarea obiectivelor generale şi specifice ale strategiei naţionale, pentru reducerea cererii şi ofertei de droguri, pentru întărirea cooperării internaţionale şi dezvoltarea unui sistem global de informare-evaluare privind fenomenul drogurilor, exprimând totodată, în concordanţă cu recomandările europene, importanţa activităţii de coordonare a politicii antidrog.

În concret, se urmăreşte menţinerea la un nivel scăzut a consumului de droguri în România în paralel cu eficientizarea măsurilor pentru combaterea criminalităţii. În acest sens, în vederea reducerii consumului de droguri şi a înlăturării efectelor nefaste ale acestuia, noul plan de acţiune vizează crearea şi punerea în funcţiune a unui circuit integrat de servicii de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru consumatori şi consumatorii dependenţi.

Planul de acţiune 2017-2020 pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog pentru perioada 2013-2020 este documentul programatic care înglobează direcţiile generale de acţiune asumate de toate instituţiile implicate în reducerea amplorii fenomenului drogurilor la nivel naţional.

Proiectul ce este propus spre aprobare rezultă din experienţa acumulată de către instituţiile statului, organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale, societatea civilă în lupta intensă pe care fiecare o poartă cu acest fenomen din ce în ce mai puternic al drogurilor.

Scopul principal al proiectul este promovarea politicilor antidrog, prin aplicarea cadrului normativ şi instituţional şi implicarea riguroasă a tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu din România.