Proiect: Normă privind metodologia de calcul a tarifelor RCA


rca-tarife
Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus în consultare publică proiectul de Normă privind metodologia de calcul de către ASF al tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.

Principalele prevederi ale proiectului de normă supus aprobării sunt următoarele:

  • Structura tarifului va fi construită prin segmentarea pe riscuri similare, luându-se în considerare criterii de risc precum: tipul asiguratului (persoană fizică sau persoană juridică), vârsta persoanei fizice, caracteristicile tehnice ale vehiculului (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).
  • Tarifele se vor calcula pentru fiecare dintre categoriile de vehicule enumerate, cu luarea în considerare a criteriilor de risc stabilite, pe perioade de un an, pentru limitele de despăgubire prevăzute de legislaţia în vigoare, astfel încât să se asigure îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din încheierea contractelor de asigurare R.C.A.
  • Dat fiind faptul că pentru determinarea unui tarif de primă pentru asigurarea unui eveniment incert este necesară efectuarea de estimări ale probabilităţilor asociate cu apariţia şi/sau severitatea unui eveniment (estimări care se bazează pe istoricul evenimentelor întâmplate şi pe proiecţiile tendinţelor), A.S.F. va utiliza metoda primei de risc, care furnizează suma necesară, pentru fiecare unitate de expunere, pentru plata daunelor apărute, acoperirea cheltuielilor de administrare şi de achiziţie inclusiv taxe R.C.A.
,