Proiect: Introducerea votului electronic


65959Proiectul de lege privind introducerea votului electronic la alegerile parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare sau referendum, aflat în dezbatere publică, a fost depus, la Senat, din partea a patru parlamentari și liderului PSRO Mircea Geoană.

Motivul elaborării acestui proiect legislativ a constat în faptul că la scrutinul electoral pentru alegerea preşedintelui României din noiembrie 2014, un număr foarte mare de cetăţeni români aflaţi în afara graniţelor României nu au putut să-şi exercite dreptul fundamental de vot, în special din cauze legate de managementul defectuos al sistemului de organizare a alegerilor din exteriorul României.

Astfel, alegătorii vor putea alege modalitatea de vot pe care doresc să o folosească pentru a-şi exprima opţiunile electorale, iar alegerea unei modalităţi de vot le exclude pe celelalte două. Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne vor elabora Registrul electronic al alegătorilor, pe baza solicitărilor alegătorilor care vor trebui adresate cu cel puţin 45 de zile înainte de data scrutinului.