Proiect de revitalizare a satului – plantații de căpșuni


descărcareO asociație de horticultori și legumicultori din Argeș a gasit rezolvarea pentru ca fermierii cu suprafețe de până la 5 ha să devină profitabili: plantațiile de căpșuni, care aduc câștiguri chiar din primul an.
Legumicultorii au depus la Ministerul Agriculturii un proiect de revitalizare a satului românesc, având ca scop activarea unui segment important de fermieri care acum nu produc nimic sau lucrează în pierdere, prin înfiintarea unor afaceri mici, cum ar fi plantații de căpșuni sau fructe de padure, dupa cum afirmă reprezentantii asociatiei. Proiectul presupune investiții de circa 30.000 de euro si ar putea fi realizat din fonduri europene și de la buget.
Fermierii vor fi stimulaţi să intre în asociații mici pentru a accesa mai ușor fondurile provenite, în special, din sumele destinate reconversiei culturilor.
Punerea la punct a micilor exploatații este doar un prim pas pentru că apoi producția care nu poate fi exportată în Rusia sau Uniunea Europeană ar putea fi transformată în conserve, gemuri sau sucuri. Mai ales la speciile sâmburoase, asociațiile ar putea aplica pentru fonduri europene pentru a înfiinţa mici făbricuțe de 400.000-500.000 de euro care să absoarbă producția în exces și să vină cu produse cu valoare adăugată mare, așa cum se întâmplă în țările din Occident. Următorul pas ar fi accesarea de fonduri europene pentru construcția de depozite în marile bazine frigorifice.