Proiect de lege. Pedeapsă cu închisoare pentru inaugurarea autostrăzilor în scop electoral


2096___DSC6714

Proiectul de modificare a Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, publicată în M.Of. nr. 12/1995, a fost adoptat în Senat, în data de 9 mai, şi a fost trimis pentru analiză către comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

În expunerea de motive a deputaţilor se prevede că această modificare este necesară pentru a se elimina practicile periculoase de inaugurare a unor lucrări de construcţii fără recepţia adecvată.

Propunerea, prevede că inaugurarea construcţiilor finanţate din fonduri publice fără efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani. Pedeapsa creşte până la 15 ani dacă scopul inaugurării este unul electoral, după modelul autostrăzii demolate Orăştie-Sibiu.

În ultimul timp,  au existat mai multe inaugurări de construcţii şi lucrări publice în perioade electorale, înainte de recepţia lor conformă, şi, cel mai grav, cu punerea în pericol a cetăţenilor care le-au utilizat. Având ca exemplu autostrada Orăştie-Sibiu, inaugurarea prematură a dus la efecte negative: lucrările au fost executate în mod greşit şi sub presiune, românii au circulat pe un drum nesigur, iar costurile demolării şi reparaţiei vor fi enorme.

Această propunere e întâmpinată cu succes, aleşii vor fi contrânşi, va pune în prim plan siguranţa populaţiei şi va obliga constructorii să se supună rigorilor legii.