Programe pentru IMM-uri şi tinerii antreprenori


1În luna martie vor intra în vigoare patru programe menite a ajuta IMM-urile şi tinerii antreprenori, a declarat premierul Victor Ponta.

Este vorba despre:

  • Programul de stimulare a Femeilor Manager, care presupune alocare financiară nerambursabila de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar. Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei.
  • Programul Tineri întreprinzători, cu finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro. Debutanţii în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani, pot să depună online cererile incepand cu data de 10 martie. Tinerii primesc 50%, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. Buget alocat programului este de 21 milioane de lei.
  • Programul Start – acces la finanţare a tinerilor întreprinzători. Programul presupune finanţări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Întreprinzatorii trebuie să contribuie cu restul banilor din surse proprii. Începe din 17 martie.
  • Programul de dezvoltare pentru IMM-uri, ceea ce înseamnă finanţare pentru dezvoltarea şi modernizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. Beneficiarii eligibili primesc finanţări nerambursabile de maximum 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru întreprinderi mici şi 60% pentru intreprinderi mijlocii din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Valoarea maximă a grantului nu poate depasi 80.000 lei pentru fiecare beneficiar”. Bugetul alocat programului este de 18 milioane de lei. Începe din aprilie.