Produsele din plastic de unică folosință, interzise total!


Plenul Parlamentului European a aprobat noi reglementări UE care abordează cele mai des întâlnite 10 obiecte din plastic de pe țărmurile europene și echipamentele de pescuit pierdute. Aceste două grupuri reprezintă împreună 70% din deșeurile marine, potrivit unui comunicat.

Plasticul nu poluează doar coastele, ci este dăunător și pentru animalele marine care sunt prinse în bucățile mai mari și care confundă bucățile mai mici cu mâncarea. Înghițirea particulelor de plastic poate împiedica digestia alimentelor normale și ar putea atrage poluanți chimici toxici în organismele lor.

Noile reglementări interzic în totalitate produsele din plastic de unică folosință pentru care există deja materiale alternative. Printre aceste produse se numără bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele și bețele pentru baloane. Deputații europeni au adăugat în listă produsele fabricate din materiale oxo-degradabile și recipiente pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren.

De asemenea, noile reglementări obligă producătorii de articole (de exemplu, ambalaje, filtre pentru produse din tutun, șervețele umede etc.) de a acoperi costurile de gestionare a deșeurilor și de curățare (așa-numita responsabilitate extinsă a producătorilor).

Noul cadru de reglementare stabilește ca obiectiv colectarea a 90% din sticlele pentru apă (de exemplu, prin sisteme de rambursare a depozitelor) până în 2029. Mai mult de atât, acesta urmărește ca procentul sticlelor din plastic reciclate să ajungă la 25% până în 2025 și 30% până în 2030 din toate produsele din plastic reciclate.