Procedura evaluării şcolilor doctorale se va simplifica!


Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor Universitare (CNADTCU) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) nu vor mai evalua şcolile doctorale, aşa cum era prevăzut în legea educaţiei, deputaţii votând eliminarea celor două instituţii din procesul de evaluare a şcolilor doctorale.

Ministrul Educaţiei susţine că modificările au fost propuse de către minister, iar astfel procedura se va simplifica foarte mult şi se va conta pe autonomia universităţilor, pe faptul că bazele de date şi informaţiile care se referă la resursa umană, în special la conducătorii de doctorat şi la rezultatele cercetării ştinţiifice.

Amendamentul prin care Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Certificatelor şi Diplomelor Universitare (CNATDCU) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) sunt eliminate din procesul de evaluare a şcolilor doctorale a fost votat de Camera Deputaţilor în 4 aprilie şi se regăsea într-un raport de 65 de pagini al Comisiei de învăţământ şi al Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, la OUG 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii.

În prezent, art. 158 din Legea educaţiei prevede că evaluarea şcolilor doctorale se face de către ARACIS (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior) sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau străinătate.