Procedura de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale, proiect


case-de-marcat1

Ministerul Finanţelor Publice a suspus dezbaterii publice un Proiect de Ordin privind aprobarea Procedurii de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Conform referatului de aprobate, reglementările principale cuprinse în Proiectul de ordin sunt:
1. Documentele și echipamentele necesare pentru obţinerea avizului tehnic favorabil:
– cererea prin care solicită eliberarea avizului tehnic;
– un aparat, ca model de referinţă, pentru efectuarea testelor, o memorie fiscală goală, accesibilă și o memorie fiscală la limita de umplere;
– prospectul, manualele de utilizare, programare şi documentaţia de service, în original sau copii conforme, precum şi manualul de utilizare în limba română, pentru aparatele de marcat electronice fiscale provenite din afara ţării;
– declarația producătorului privind rezistenţa la condiţiile de mediu, traduse în limba română, în cazul celor provenite din import; ş.a.
2. Testele efectuate pentru obținerea avizului tehnic favorabil și modalitatea de testare:
– Testarea programării aparatului de marcat electronic fiscal, care constă în programarea parametrilor, în listarea documentelor și în verificarea respectării prevederilor Normelor metodologice pentru aplicarea ordonanței de urgență.
– Testarea funcțiilor obligatorii, care se efectuează prin apelarea funcțiilor obligatorii, prevăzute de Normele metodologice și prin verificarea rezultatelor obținute.
– Verificarea programului aparatului de marcat electronic fiscal, care corespunde cerintelor dacă îndeplinește condițiile prevăzute de Normele metodologice și nu permite accesul la funcțiile interzise.
– Testarea memoriei fiscale, care constă în activarea acesteia și în efectuarea programului de înregistrare, pe baza instrucțiunilor de folosire a aparatului de marcat electronic fiscal.
– Testarea jurnalului electronic; ş.a.

După efectuarea testelor şi a verificărilor, dacă aparatul de marcat electronic fiscal corespunde tuturor cerinţelor, se eliberează avizul tehnic privind caracteristicile tehnice ale modelului aparatului de marcat electronic fiscal, se mai arată în proiectul de act normativ.