Prioritate asistentelor medicale în noua lege din domeniul sanitar


LC-Olesea
În 19 mai Federația Solidaritatea Sanitară din România (FSSR) a anunțat într-un comunicat că în cazul adoptării unei noi legi de salarizare în domeniul sanitar, aceasta ar trebui să includă în primul rînd asistentele medicale, respectiv creșterea salariilor acestei categorii. Astfel se urmărește stoparea migrației angajatelor cu experiență din sectorul public de sănătate.

Potrivit estimărilor statistice aproape 100.000 de asistente medicale au plecat la muncă în străinătate, în ultimii șapte ani. Cea de-a doua categorie, care a înregistrat o scădere cu circa 16%, este personalul sanitar auxiliar din unități publice, care s-a micșorat de la 66.063 salariați, în 1990, la 55.717 în 2012.

În acest context, sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că forța de muncă din sectorul sanitar public este deficitară, alcătuită din salariate obosite, (de muncă suplimentară cu caracter permanent), îmbătrânite (de rămânerea în activitate peste vârsta standard de pensionare), dezamăgite (de nivelul de salarizare), îmbolnăvite (de condițiile de lucru și de bolile profesionale).

Studiile arată că în 25 de ani, sectorul public a pierdut peste 40.000 de salariați, astfel asistăm la cea mai gravă criză a sectorului sanitar. Unica soluție este deblocarea posturilor de asistenți medicali în sistemul sanitar public la un nivel comparativ cu anul 1990 și asigurarea finanțării necesare.