Prelungirea Schemei Unice pe Suprafaţă (SAPS) până în 2020


imagesRomânia a reuşit să obţină la reuniunea Consiliului Uniunii Europene – Agricultură şi Pescuit din martie prelungirea Schemei Unice pe Suprafaţă (SAPS) până în 2020, dar şi compensarea diferenţei nivelului de plăţi directe din bugetul naţional, în ciuda opoziţiei lansate de Bulgaria.
Achim Irimescu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii a menţionat despre prelungirea SAPS până în anul 2020, continuarea acordării unei compensări pe suprafaţa din bugetul naţional, dar şi despre riscurile întâmpinate de fermierii români după dispariţia cotelor de lapte în anul 2015.
Conform oficialului MADR, prelungirea cotelor de zahăr până în anul 2017 va proteja atât cultivatorii de sfeclă de zahăr, cât şi procesatorii.
“Pentru România este important sectorul zootehnic, cel al ovinelor şi bovinelor, pentru că în actualul pachet financiar nu a fost prins în subvenţiile europene şi România risca să nu primească bani decât pe suprafaţă nu şi pe animale. Acum avem recunoscută de Comisia Europeană o suprafaţă de bază de 9,7 milioane hectare, faţă de 7 milioane hectare iniţial. De la 9,7 milioane hectare mergeam, în aceste condiţii, la cel puţin 12,5 milioane de hectare, ceea ce însemna micşorarea plăţii directe efective pe hectar cu 30%. Ajungeam în situaţia ca, în anul 2014, să luăm pe hectar mai puţin decât în anii precedenţi. Aceasta a fost lupta noastră, o cerere expresă a României şi este prinsă acum în regulament. Am solicitat să ne prelungească plăţile naţionale directe complementare (CNDP), pe vegetal şi zootehnie, care echivalează cu o sumă de aproximativ 450 de milioane de euro pe an şi care vor fi aplicabile pe toată perioada 2014-2020. Am reuşit, deşi cea mai mare opoziţie am avut-o de la bulgari, care au spus că ei nu au bani la buget ca să acorde suplimentar plăţi pe suprafaţă”, a declarat Achim Irimescu.