Prelungirea autorizației pentru erbicidul glifosat susţinută de România


lcFiindcă studiile au demonstrat că insecticidul erbicidul glifosat nu afectează sănătatea umană și cea a mediului, România va susține prelungirea autorizației pentru erbicidul glifosat pe o perioadă de 15 ani, care permite  agricultorilor români să intre în competiție cu oricare alte state, nu doar cu cele europene, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

În acest sens, vor avea loc discuții la nivel european, referitoare la autorizarea acestui insecticid, la finele lunii mai, începutul lunii iunie, iar majoritatea statelor europene sunt în favoarea reautorizării acestui produs pentru o perioadă de 15 ani.

Reamintim că, perioada de aprobare a substanței active erbicidul glifosat expiră în 30 iunie 2016. Pentru prelungirea utilizării acestei substanţe, a fost elaborat un proiect de Regulament de reaprobare a acestei substanțe în care se prevede că: “în acordarea autorizațiilor, statele membre trebuie să acorde atenție protecției operatorului și riscului pentru plantele și vertebartele terestre nețintă și să aplice măsuri de reducere a riscului unde este cazul”.