Platforma naţionale pentru reducerea riscurilor la dezastre, aprobată de Executiv


sedinta_de_guvern
Guvernul a reglementat, printr-o Hotărâre aprobată, organizarea şi funcţionarea Platformei naţionale pentru reducerea riscurilor la dezastre.

Actul normativ completează cadrul legislativ în domeniul reducerii riscului de dezastre în sensul îmbunătăţirii problematicii managementului situaţiilor de urgenţă şi trecerea la o atitudine proactivă, de prevenire a manifestării riscurilor ori de limitare a pagubelor potenţiale.

Prin HG se stabileşte modul de organizare şi funcţionare a Platformei naţionale pentru reducerea riscurilor la dezastre, ca organism în care societatea civilă are un rol proactiv în creşterea rezilienţei la dezastre, prin implicarea specialiştilor în gestionarea eficientă a dezastrelor şi în găsirea de soluţii. Instituţiile responsabile cu implementarea măsurilor cuprinse în hotărâre sunt ministerele şi instituţiile publice centrale cu responsabilităţi în managementul tipurilor de risc.

Platforma naţională asigură îndeplinirea în România a obiectivelor Strategiei internaţionale de reducere a riscurilor de dezastre stabilită la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi a politicilor şi programelor pe această linie elaborate la nivelul Uniunii Europene, NATO şi al celorlalte organisme şi organizaţii internaţionale sau regionale la care România este parte.