Plângere penală în cazul semnatarilor ordonanţei de majorare a indemnizaţiilor


Salarii

Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) “Cartel Alfa” a depus plângere penală împotriva persoanelor care au semnat promovarea ordonanţei privind majorarea indemnizaţiilor corespunzătoare celor 48 de funcţii de demnitari.

Printr-o scrisoare deschisă transmisă parlamentarilor, CNS “Cartel Alfa” solicită blocarea prin vot a adoptării actului normativ “neîntemeiat şi inoportun”.

Justificările publice făcute de diverşi demnitari nu se constituie ca argumente valabile pentru decizia luată. Astfel, se invocă reducerea sau combaterea fenomenului corupţiei, ca şi cum o indemnizaţie de aproximativ 4.000 de euro faţă de 2.000 euro în prezent, este suficientă pentru stoparea tentaţiilor demnitarilor care decid asupra unor sume de zeci sau sute de milioane de euro. Reamintim faptul că funcţiile de demnitar nu sunt funcţii exercitate ca urmare a obligării persoanelor în cauză la o muncă forţată, ci funcţii la care demnitarii au candidat, cunoscând limitările legale, ori pe care, în cazul în care nu au cunoscut aceste limitări legale, le pot abandona oricând, dacă li se par împovărătoare putându-se întoarce oricând la confortul anterior“, se arată în scrisoarea transmisă parlamentarilor.

Potrivit autorilor proiectului de act normativ, prin această reglementare s-a urmărit “transpunerea prevederilor actelor legislative adoptate la nivelul Uniunii Europene privind aplicarea unui tratament juridic similar”, “prin metodologie şi nu ca nivel valoric”. Totuşi, sindicaliştii consideră că argumentul este străin de realitate, iar un act legislativ al UE de genul celui menţionat nu există.