Plafonul Programului “Prima maşină” pentru anul 2017


masMinisterul Finanţelor Publice (MFP) vrea să stabilească un plafon de 50 milioane lei pentru continuitatea programului ”Prima maşină” în 2017, din banii neutilizaţi anul trecut, în condiţiile în care, în 2016, s-a cheltuit doar 1,41% din alocarea de 100 milioane lei, conform unui proiect în acest sens.

Pentru a asigura continuitatea Programului în cadrul a cel puţin trei etape anuale de garantare, se propune completarea art. 1 din Normele de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014, cu modificările şi completările ulterioare, prin stabilirea plafonului pentru anul 2017 la nivelul sumei de 50 milioane lei din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2016.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 233 din 30 martie 2016 pentru completarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cu modificările şi completările ulterioare, s-au adus îmbunătăţiri condiţiilor programului, în sensul posibilităţii includerii primei de casare acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu de 5% din preţul de achiziţie prevăzut în legislaţia Programului Prima Maşină. Această facilitate a devenit operaţională în momentul în care a demarat Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, respectiv la data de 14 iunie 2016, conform proiectului.