Piaţa forţei de muncă din industria turismului este în deficit


Deficitul de pe piaţa forţei de muncă din industria turismului din România este de 20%, raportat la cei 500.000 de oameni care sunt deja angajaţi în acest domeniu, în mod direct sau indirect, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Datele prezentate, miercuri, de către oficialul FIHR arată că platformele de recrutare au din ce în ce mai multe anunţuri cu “joburi” disponibile în turism, un exemplu în acest sens fiind OLX unde, în perioada iulie-decembrie 2018, existau 19.805 de posturi disponibile în industria ospitalităţii.

Pe de altă parte, un studiu realizat KPMG, la cererea Confederaţiei Patronale Concordia, din care FIHR face parte, relevă faptul că la nivelul unei populaţii de 4.875.656 de tineri în vârstă de 15-34 ani, există o pondere foarte scăzută a celor cu experienţă profesională din timpul studiilor, respectiv numai 1,2% au lucrat pe perioada studiilor. În plus, pentru 44,1% dintre tineri nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerinţelor, pentru 35,3% într-o oarecare măsură, 13,6% puţin şi 7,1% deloc.

,