Persoanelor private de libertate li se vor reduce substanţial pedepsele!


O graţiere mascată? Camera Deputaţilor a decis că persoanele care renunţă la remuneraţia pentru munca prestată în penitenciar vor putea beneficia de zile libere suplimentar. Un alt amendament prevede că deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de 6 zile reduse din pedeapsa la 30 de zile de detenţie, faţă de cele 3 propuse de guvern.

Deputaţii au decis şi eliminarea supravegherii vizuale a deţinuţilor în timpul efectuării convorbirilor telefonice. Legea va merge spre promulgare la preşedintele României.

Dacă inițial erau prevăzute doar 3 zile libere reducere acordate la 30 de zile, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților a venit cu varianta oferirii a 6 zile reducere din pedeapsă în cazul în care se constată că un deținut locuiește în condiții necorespunzătoare. Condițiile necorespunzătoare sunt definite ca fiind lipsa unei temperaturi adecvate, a ventilației, a unei toalete private, dar și a spațiului.

De asemenea un deținut poate să-și folosească remunerația pe care o primește din partea penitenciarului în schimbul zilelor de muncă lucrate pentru a-și reduce pedeapsa. Dacă renunță la această remunerație, pentru 2 zile de muncă el poate să primească 3 zile reducere din pedeapsă.