Persoanele care suferă de elefantiazis ar putea fi încadrate în grad de handicap


1

Ministerul Muncii informează că toate persoanele care suferă de elefantiazis ar putea fi încadrate în grad de handicap, o propunere în acest sens fiind înaintată Ministerului Sănătăţii, având în vedere că în prezent boala este tratată ca handicap doar dacă a apărut la naştere sau până la 26 de ani.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) informează, că a propus Ministerului Sănătăţii modificarea capitolului “Evaluarea gradului de handicap în afectarea funcţiilor arterelor legate de fluxul sanguin” din Ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii nr. 762/1.992/2007, după ce în ultimul timp au fost semnalate mai multe cazuri de neîncadrare în grad de handicap a unor afecţiuni care creează o barieră în adaptarea la mediul socio-familial şi limitează autonomia în plan personal.

Modificarea propusă de MMFPSPV se referă la introducerea afecţiunii denumite elefantiazis în ordinul comun privind persoanele cu dizabilităţi pentru toate persoanele care suferă de elefantiazis, indiferent dacă afecţiunea provine din naştere sau a fost dobândită pe parcurs, astfel încât acestea să poată beneficia, în urma unei evaluări, de încadrare într-un grad de handicap corespunzător.

Elefantiazisul – reprezintă edemul difuz cu deformarea membrelor superioare sau inferioare, în fazele avansate fiind caracterizat prin acumulare excesivă de lichid limfatic şi tumefierea ţesutului cutanat din cauza obstrucţiei vaselor limfatice.