Permisul de conducere nu va mai fi pentru toţi


2011-06-1512__ro__ZA__masina examen (FP)Potrivit noii strategii pentru creşterea siguraţei pe drumuri, va fi tot mai greu să obţii un permis de conducere în anii următori. Actul normativ se adresează şi instructorilor auto şi şcolilor de şoferi: riscă să-şi piardă licenţa dacă mai mult de jumătate din clienţii lor nu trec examenul. Examenul va fi monitorizat atent şi va fi înregistrat, atât video, cât şi audio. Nu doar sala, ci şi traseul.

Autorităţile trebuie să pună la punct în cel mai scurt timp detaliile tehnice. Instructorii auto afirmă că o singură cameră, montată în interiorul maşinii, nu poate garanta corectitudinea probei.

Totodată, în strategia pentru creşterea siguranţei rutiere, Ministerul Transporturilor propune că cei care nu au absolvit învăţământul minim obligatoriu de 10 clase să nu poată obţine permisul de conducere.

Conform datelor Direcţiei de Permise şi Înmatriculări, în primele 9 luni ale acestui an, din cei peste 469 de mii de români care au susţinut proba teoretică a examenului auto, mai puţin de 262 de mii au obţinut punctajul minim suficient. Traseul a fost suţinut de 375 de mii de aspiranţi la statulul de şofer, dar numai 211 mii au şi obţinut carnetul de conducere.