Pensionarii care locuiesc în afara ţării vor fi obligaţi să dovedească Casei de pensii că nu au decedat!


Pensionarii care locuiesc în afara țării și primesc pensia lunară de la Casele de pensii din România vor fi obligați să dovedească de două ori pe an că nu au murit.

Bătrânii vor trimite de două ori pe an un „certificat de viaţă”. Procedura de transmitere va fi stabilită prin ordin al peşedintelui Casei Naţionale de Pensii publice (CNPP).

Noua lege a pensiilor, supusă dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, obligă pensionarii cu domiciliul stabil în străinătate să informeze de două ori pe an autorităţile din România că încă mai trăiesc.

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”, se arată la alin. (5) al art. 102 din noua lege a pensiilor