Pensionarea obligatorie a asistentelor medicale înainte de 65 ani poate fi amendată


spitalPotrivit unui comunicat al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pensionarea obligatorie a asistentelor medicale după vârsta standard pentru femei, cu doi ani înaintea bărbaţilor, constituie discriminare şi poate fi pedepsită de CNCD cu amenzi de la 2.000 la 100.000 de lei.

Astfel, în O.U.G. nr. 23/2014 adoptată de Guvern, este prevăzut că “asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex“.

Totuşi, au fost semnalate mai multe cazuri de concediere a asistentelor medicale care împliniseră vârsta standard de pensionare, diferită de cea a bărbaţilor.

Prin urmare, CNCD solicită în mod imperativ încetarea concedierii obligatorie a femeilor din motiv că au atins sau depăşit vârsta legală de pensionare, atunci când aceasta este diferită pentru barbaţi şi pentru femei, ceea ce constituie o discriminare pe criteriu de sex, potrivit jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, se mai arată în comunicatul CNCD.