Pensii speciale pentru personalul din serviciile de ambulanţă


medicina legalaUn proiect de lege prin care se reglementează statutul personalului din serviciile de ambulanţă a fost adoptat de Senat.

Astfel, personalul din serviciile de ambulanţă vor beneficia de pensii speciale de 80% din media salariilor brute, inclusiv sporuri din ultimele 12 luni.

Persoanalul de pe ambulanţe beneficiază de pensie specială de serviciu după activitate în domeniu de cel puţin 20 de ani sau la vârsta de 57 de ani, însă poate fi menţinut în serviciu până la 60 de ani.

Potrivit proiectului de lege, “de pensia specială de serviciu poate beneficia şi personalul profesionist operativ de intervenţie care îndeplineşte condiţia de vârstă de 57 de ani, dar cu o vechime în activitatea operativă cuprinsă între 15-20 de ani”.

Totodată, în situaţia în care personalul profesionist operativ de intervenţie care la data împlinirii vârstei de 57 de ani nu îndeplineşte condiţiile de vechime pentru acordarea pensiei speciale de serviciu beneficiază de pensie la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârsta standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.