Patronatele cer înscrierea accizei pe bonul fiscal


bon fiscal
Reprezentanţii mediului de afaceri au propus Ministerului Finanţelor Publice evidenţierea accizei pe bonul fiscal, într-un mod similar taxei pe valoarea adăugată, dar şi amânarea introducerii obligativităţii caselor de marcat cu jurnal electronic, care vor înlocui casele de marcat cu rolă de hârtie.

În cadrul consultării publice pe marginea proiectului de modificare a Codului fiscal şi a celui privind pachetul de măsuri anti-evaziune, reprezentantul unui patronat din industria băuturilor alcoolice a arătat că înscrierea accizelor pe bonul fiscal are că scop combaterea evaziunii pe lanţul de distribuţie a produselor accizabile, cum sunt ţigările, băuturile alcoolice, produsele petroliere şi este aplicată de alte state europene.

Pe de altă parte, votul consultativ al Comisiei de dialog social în privinţa proiectului de introducere obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic a fost unul negativ. Reprezentanţii mediului de afaceri au cerut amânarea ordonanţei până când Fiscul va finaliza sistemul către va permite conectarea acestor case de marcat la serverul administraţiei fiscale şi până la realizarea unui studiu de impact.

Introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic şi conectarea cu ANAF are scopul să asigure condiţii pentru concurenţă loială între contribuabili, să îmbunătăţească activitatea de control şi să asigure pârghiile necesare reducerii evaziunii fiscale în domeniile comerţului cu amănuntul şi serviciilor.