”Pachetul privind laptele” consolidează poziția producătorilor europeni de lactate


lapte-1363017006Comisia Europeană (CE) a publicat cel de-al doilea raport cu privire la funcționarea așa-numitului ”Pachet privind laptele’‘.

Astfel, după trei ani de punere în aplicare, fermierii europeni utilizează din ce în ce mai mult instrumentele oferite de pachetul privind laptele, ca negocierile colective de clauze contractuale prin intermediul organizațiilor de producători sau folosirea contractelor scrise.

Măsura care permite negocierea colectivă este concepută astfel încât să fortifice puterea de negociere a producătorilor de lapte, iar contractele scrise oferă fermierilor transparență sporită și o mai bună trasabilitate.

Statele membre sunt încurajate să ia măsurile necesare pentru a stimula înființarea unor organizații de producători care să întreprindă acțiuni colective ce depășesc negocierea colectivă, majorând astfel ponderea producătorilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu lapte.

Totodată, pentru ca întregul potențial de posibilități ale pachetului privind laptele să se materializeze, raportul vine cu concluzia că ar trebui să fie luată în considerare o extindere a aplicării sale după anul 2020.

În acelaşi timp, pachetul prevede și normele specifice la nivelul UE pentru organizațiile interprofesionale, permițând actorilor din lanțul de aprovizionare cu produse lactate să dialogheze și să desfășoare anumite activități, iar statele membre au posibilitatea, în anumite condiții, să aplice norme prin care să reglementeze oferta de brânzeturi DOP/IGP.