Ordonanța de urgență nu va mai fi instrument de legiferare


1

Alianța Creștin Liberală (ACL) va depune un amendament în atenția Comisiei speciale pentru revizuirea Constituției pentru ca ordonanța de urgență să nu mai fie instrument de legiferare.

Într-un comunicat se arată că “pentru a reda Parlamentului funcția de legiferare furată de Guvern, trebuie să eliminăm din Constituție ordonanța de urgență”.

Conform acestuia, ordonanța de urgență “distruge” statul de drept în țara noastră.

Prin intermediul ordonanței de urgență Guvernul ‘a furat‘ principala funcție a Parlamentului, legiferând fără nicio reținere în toate domeniile de activitate ale vieții sociale. În acest fel prim-ministrul a transformat Parlamentul într-o instituție de aprobat ordonanțe de urgență.

Prin intermediul Guvernului, premierul Victor Ponta a emis peste 250 de ordonanțe de urgență în doi ani. Aprobarea acestora de către Parlament a însemnat peste 70% din activitatea parlamentară în ultimele trei sesiuni parlamentare.

Ordonanța de urgență este un instrument legislativ nedemocratic, deoarece nu poate fi contestat la Curtea Constituțională pe calea controlului anterior de constituționalitate.