Transelectrica şi Transgaz pleacă de la Finanţe


ASF

În 7 aprilie Senatul României a adoptat ordonanţa cu privire la trecerea companiilor Transelectrica şi Transgaz de la Finanţe la SGG. Noutatea legislativă a fost aprobată de plenul Senatului cu 74 de voturi “pentru”, 33 de voturi “împotrivă” şi două abţineri.

În cadrul dezbaterilor pe marginea actului legislativ aprobat senatorul PNL, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a declarat că, din modul în care a fost rânduită administraţia centrală a României, în ultimii ani, această ordonanţă de urgenţă este “expresia clară a dezordinii şi confuziei, care este indusă în permanenţă, prin acte conjucturale, ce urmăresc, de fapt, interese mărunte care nu au legătură cu reforma administraţiei”. Deputatul a menţionat despre existenţa unor interese strict de natură politică care stau la baza ordonanţei, fără a avea vreo legătură cu interesul economic.

Vosganian a declarat că motivul trecerii companiilor Transelectrica şi Transgaz de la Finanţe la SGG a fost că nu s-a dorit să se gestioneze de către Ministerul de Finanţe cele două companii. În acest sens s-a decis că cele două companii vor fi mai bine coordonate de primul-ministru, care are ca prioritate coordonarea economiei.

Drept replică Varujan Vosganian a declarat că ordonanţă aprobată de plenul Senatului arată limpede că administraţia centrală este folosită ca un instrument în mâna factorului politic şi în acelaşi timp arată arbitrariul care, din păcate, a domnit în alianţa cu PSD, că de fapt lupta era pe resurse, nu pe îndeplinirea programului de guvernare.

La declaraţiile lui Voganian, senatorul UNPR Şerban Mihăilescu a afirmat că este extrem de surprins de discursul acestuia, în primul rând pentru că dînsul ştie perfect situaţia din sistem şi pentru că ştie că nu este aşa cum a prezentat-o senatorul PNL.

Trecerea companiilor Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) de la Ministerul Finanţelor la Secretariatul General al Guvernului a fost efectuaţă de Executiv în şedinţa din 14 februarie.