Operațiunea Apollo: 90% din firmele analizate sunt suspecte de evaziune fiscală


anafÎn cadrul Operațiunii Apollo, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală precizează că 90% din cazurile analizate care vizează atât firmele care emit facturi false, cât și pe cele care folosesc aceste facturi, sunt suspecte de evaziune fiscală.

Conform acestora, în urma controalelor nu toate societățile au pus la dispoziție documentele cerute (de exemplu: nu au transmis toți furnizorii, unele au transmis doar note de recepție, unele au transmis facturi numai pentru o anumitã perioadă etc.).

Totodată, majoritatea facturilor sunt emise pentru produse a căror valoare (inclusiv TVA) este mai mică de 5.000 lei și sunt plătite în numerar (între 4.800 – 5.000 lei). În acelaşi timp, nu se respectă cronologia/ordinea eliberării facturilor, iar facturile/chitanțele nu au completate în totalitate informațiile obligatorii.

Reprezentanţii ANAF precizează că Operațiunea Apollo este în desfășurare pe termen nelimitat și că, în perioada de documentare, folosind informațiile fiscale disponibile în bazele de date proprii și aplicațiile informatice de analiză, DGAF a identificat și a construit harta relațională a tuturor firmelor implicate în acest fenomen.