Observații la Acordul de Parteneriat dintre România și UE


lc-oLESEA
Guvernul României a primit din partea Comisiei Europene (CE) mai multe observaţii privind Acordul de Parteneriat
, în special i s-a adus la cunoştinţă despre lecţiile neînvăţate, alocările dezechilibrate şi neîndeplinirea unor condiţionalităţi ex-ante, precum nerespectarea legislaţiei UE în domeniul achiziţiilor publice.

În Acordul de parteneriat România și-a propus un număr prea mare de priorităţi de finanţare din fondurile europene, care după părerea CE ar putea duce la o folosire incorectă a banilor, iar prin urmare ar scădea și eficiența operaţiunilor în sectoarele, teritoriile şi grupurile sociale vizate.

La capitolul condiţionalităţile ex-ante, România nu a reuşit să îndeplinească multe dintre ele. Chiar dacă au loc progrese, sistemul de achiziţii publice necesită în continuare îmbunătăţiri semnificative pentru a fi considerat eficient.

Pe lângă aceasta legislaţia achiziţiilor publice încalcă în mod direct directiva europeană. Motivele pentru care transparenţa procedurilor de achiziţii publice este pusă în pericol sunt lipsa de coerenţă şi de consecvenţă a avizelor emise de diferite instituţii.

Deasemenea România mai are de lucrat și la compartimentul privind ajutorul de stat, unde țara este obligată să prezinte un plan concret privind ajutoarele acordate. Aici este și cazul certificatelor verzi, unde CE solicită clarificări asupra modului în care certificatele suspendate vor fi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile.

Alte domenii la care România ar trebui să întreprindă măsuri pentru îmbunătăţire sunt managementul apelor şi al deşeurilor, prezenţa tinerilor pe piaţa muncii, îmbătrânirea sau reducerea sărăciei, reforma administrativă şi judiciară, etc.