Obiectiv de apărare în 2016 – consolidarea prezenţei NATO în România


lcPreşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la bilanţul MApN, că principala miză în acest an, din perspectiva apărării, este extinderea demersurilor începute în 2015, la nivelul strategiei de apărare şi al întăririi parteneriatelor cu aliaţii, în special cel cu SUA, dar şi consolidarea prezenţei NATO în România.

Acesta a precizat că unul dintre evenimentele importante ale acestui an este summit-ul NATO care va avea loc la Varşovia , menţionând că România va trebui să meargă cu un mandat puternic privind întărirea prezenţei alianţei în zonă.

“Ca preşedinte, intenţia mea este ca împreună cu toate instituţiile responsabile, în special Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Externe, să generăm un mandat puternic şi ambiţios pentru România în cadrul acestui Summit, pe măsura calităţii sale de aliat responsabil şi credibil. România sprijină întărirea rolului Alianţei Nord Atlantice în domeniul apărării colective şi acordarea unei atenţii sporite atât provocărilor de pe flancul estic, în mod deosebit din regiunea Mării Negre, cât şi celor de pe flancul sudic”, a afirmat Iohannis.