O noua procedură de urmărire a materialului lemnos a fost adoptată


imageslemneExecutivul a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care se stabilesc noi reglementări privind provenienţa şi circulaţia materialului lemnos astfel încât să crească gradul de acurateţe cu care sunt urmărite tăierile de copaci şi traseul urmat de materialul lemnos până la comercializare.

Guvernul a informat că hotărârea de Guvern îmbunătăţeşte sistemul deja existent privind “trasabilitatea” materialului lemnos rezultat din exploatarea pădurilor, sistem numit SUMAL. “Acesta a fost utilizat şi până în prezent de operatorii economici, dar prin dezvoltarea de anul acesta s-au eliminat anumite disfuncţionalităţi şi s-au dezvoltat componente care sprijină activitatea operatorilor economici şi ale ocoalelor silvic”.

Mai multe funcţionalităţi ale SUMAL au fost îmbunătăţite: ocoalele silvice vor avea posibilitatea să vadă în timp real toate transporturile de materiale lemnoase care se fac de pe teritoriul administrat de ele, operatorii economici care deţin depozite de materiale lemnoase pot să utilizeze de la intrarea în vigoare a HG toate informaţiile introduse în SUMAL pentru raportări interne, se elimină posibilitatea transporturilor multiple cu acelaşi act de provenienţă şi se elimină posibilitatea să fie create stocuri false în depozite.

Se doreşte transparentizarea circuitului pe care îl parcurge lemnul din momentul marcării până la destinatar, oferind cetăţenilor o serie de informaţii necesare pentru monitorizarea a ceea ce se întâmplă în pădurile României.

,