O nouă facilitate fiscală pentru activităţi de cercetare-dezvoltare


cercetare_article-main-image

Potrivit art. 60, pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015, persoanele fizice care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică și realizează venituri de natură salarială din astfel de activități pot beneficia de exceptarea de la impozitare a acestor venituri începând cu cele aferente lunii august 2016.

Pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, persoana fizică trebuie să desfășoare activități de cercetare-dezvoltare eligibile, cuprinse într-un proiect de cercetare-dezvoltare.

De asemenea, pentru a beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, persoana trebuie să fi absolvit cel puțin ciclul I de studii universitare, sau o formă de învățământ superior de lungă durată și să dețină o diplomă de licență, sau echivalentă, conferită de o instituție acreditată de învățământ superior din România, sau o diplomă obținută la absolvirea studiilor universitare de licență la instituții acreditate de învățământ superior din străinătate, recunoscută și echivalată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Condițiile ce trebuie îndeplinite atât de persoana fizică, cât și de angajatorul acesteia pentru a putea aplica această exceptare de la impozitare urmează să fie publicate prin ordin comun al Ministerelor implicate, care trebuie aprobat până la data de 1 august 2016.