Normele la noua Lege RCA vor fi puse în dezbatere publică începând cu săptămâna viitoare!


Noua lege RCA, numărul 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Surse din piaţă au declarat că proiectul de norme metodologice de aplicare a legii care trebuie să intre în vigoare în 30 de zile de zile de la publicarea legii va fi pus în dezbatere publică săptămâna viitoare.

Un aspect pe care reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere îl au de clarificat se referă la modalitatea suspendării poliţei pe o anumnită perioadă. La cererea asiguratului, contractul RCA poate să fie suspendat fie atunci când este întrerupt dreptul de circulaţie al maşinii, fie atunci când aceasta nu este folosită efectiv, potrivit legii. Pentru a se putea realiza suspendarea, trebuie stabilită o procedură comună între Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Ministerul Afacerilor Interne. Negocierile privind condiţiile în care se va face suspendarea contractului RCA au început deja.

Principalele modificări aduse de Legea 132/2017 se referă la posibilitatea încheierii contract RCA pe perioade de până la o lună, suspendarea poliţei atunci când maşina nu este folosită, compensarea directă a daunelor suferite într-un accident de circulaţie şi lista tarifelor de referinţă pe clase de maşini şi categorii de vârstă a şoferului.