Noile prevederi ale Codului silvic


downloadPotrivit declaraţiilor ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, codul silvic va fi modificat în mod radical.

“Am demarat aceste modificări, pentru că, în România, pădurile sunt distruse. Sunt multe zone în care hoţii de lemne taie în mod ilegal pădurea, iar pierderile pe care statul român le are sunt enorme”, a precizat Lucia Varga.

Prin urmare, principalele prevederi sunt legate de înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, de o gestionare mai bună a micilor proprietăţi, de sprijinul acordat agenţilor economici pentru prelucrarea primară a lemnului în România, dar şi de compensaţii acordate proprietarilor care nu-şi pot exercita dreptul de proprietate în siturile Natura-2000.

De asemenea, noile prevederi ale Codului silvic se vor referi şi la măsurile de încurajare a prelucrării lemnului, în România, deoarece se doreşte să se aducă plusvaloare acestei resurse, creându-se, astfel, şi venit la bugetul statului, dar mai ales locuri de muncă pentru cetăţeni.