Noi taxe pentru carburanţi de la 1 ianuarie 2017


benzina
La momentul actual, preţul mediu al benzinei în România este de 5,04 lei lei pe litru, iar al motorinei de 5 lei lei pe litru, potrivit serviciilor de statistică al Comisiei Europene. Cu acest nivel de preţ, România ocupă locul opt în rândul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mici preţuri ale benzinei.

Însă, de la începutul anului viitor, ar urma să intre în vigoare o scădere a accizele la carburanţi şi a nivelului TVA, în cazul în care forţele politice nu vor opera vreo modificare, astfel şi ar rezulta o ieftinire de aproximativ 50 de bani pe litru la benzină şi motorină. Atunci, România va urca puternic în clasamentul statelor europene cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, în cazul în care celelalte state nu vor modifica şi ele regimul de taxare.

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a declarat că timbrul de mediu este ilegal şi intenţionează să îl înlocuiască cu o taxă pe consumul de combustibil, la care să se adauge o impozitare diferenţiată a maşinilor în funcţie de norma de poluare a motorului.

,