Noi obstacole în vânzarea terenurilor agricole


teren_agricol
Conform ultimelor noutăţi legislative, la 11 aprilie va intra în vigoare Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării – cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, publicată în Monitorul Oficial nr. 178 din 12 martie 2014.

Potrivit actului normativ, pentru a putea vinde un teren, proprietarul trebuie să depună la primărie o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare în vederea aducerii la cunoştinţa preemptorilor, ofertă care trebuie să cuprindă preţul cerut, amplasamentul, suprafaţa, categoria de folosinţă şi clasa de calitate, documentele cadastrale ale terenului, precum şi numele şi adresa vânzătorului şi copia după documentul de proprietate asupra terenului.

Deoarece majoritatea terenurilor agricole din România nu sunt înregistrate la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, aceste cerinţe impuse de noua lege nu pot fi îndeplinite, ceea ce duce la imposibilitatea vânzării terenurilor.

În prezent, peste 60% din suprafaţa agricolă a ţării noastre nu este cadastrată. Pentru cadastrarea terenurilor agricole este nevoie de circa 1 miliard de euro, bani care nu au fost alocaţi de stat.