Noi modificări privind sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile


energie verde
În Monitorul Oficial nr. 184 din 14 martie 2014 a fost dată publicării Legea nr. 23/2014 pentru aprobarea O.U.G. nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Legea publicată aduce o serie de modificări reglementărilor privind surse regenerabile de energie.

Astfel, începând cu anul 2014, ANRE monitorizează anual cotele anuale realizate de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi şi, în funcţie de gradul de realizare a obiectivului naţional şi de impactul la consumatorul final, estimează, publică pe site-ul propriu şi informează Guvernul până la data de 30 iunie a anului curent asupra nivelului cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul următor.

De asemenea, pentru perioada 2015 – 2020, cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, se stabileşte anual şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Departamentului pentru Energie, în termen de 60 de zile de la data comunicării acesteia de către ANRE.

Potrivit textului legii, în perioada 1 iulie 2013 – 31 martie 2017 se amână temporar tranzacţionarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, acreditaţi de ANRE până la data de 31 decembrie 2013, după cum urmează: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW; un certificat verde pentru centralele electrice eoliene şi două certificate verzi pentru centralele electrice solare.

Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice şi electrice solare, respectiv începând cu data de 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene, eşalonat cel mult până la data de 30 decembrie 2020.