Modificări la ordonanţa privind timbrul de mediu pentru autovehicule


lc-olesea
În Monitorul Oficial nr.  834 din 17 noiembrie 2014 a fost publicată Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 13/2014 privind dezlegarea chestiunii de drept referitoare la aplicarea timbrului de mediu şi în situaţia transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat provenit de pe piaţa internă a cărui primă înmatriculare a fost anterioară datei de 1 ianuarie 2007.

Înalta Curte a constatat că prevederile art. 4 din OUG nr. 9/2013 nu instituie nicio circumstanţiere în privinţa sferei de aplicare a obligaţiei de plată a timbrului de mediu în raport cu data primei înmatriculări a autovehiculului rulat provenit de pe piaţa internă supus.

Deasemnea instanţa a precizat că data de 1 ianuarie 2007 este menţionată în cuprinsul normelor metodologice cu referire la taxa care a fost achitată în temeiul reglementărilor aplicabile începând cu data respectivă, iar nu ca reper pentru excluderea din sfera de aplicare a timbrului de mediu a autovehiculelor rulate înmatriculate anterior acestei date.